Egyszerűen elkészíthető mégis különleges kedvenc. Hármas ízhatás, kevés összetevővel.
2 főre, 5 perc előkészítés,
max. 30 perc elkészítés, könnyű
- 2 édesburgonya
- 1 ek. olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 2 lazacfilé bőre nélkül
- 2 vagy 4 gerezd fokhagyma
- 170 g bébispenót
- 1 citrom reszelt héja, ½-nek a leve,
- ½ vékonyan felkarikázva
- 75 g mascarpone
- 2 ek. tej
- ha van fokhagymás olívaspay
- só, bors, rozmaring
- Melegítsük elő a sütőt (villany: 200 fok, légkeveréses: 180 fok, gáz: 6-os fokozat)
- Az édesburgonyát hámozzuk meg, vágjuk karikára, fújjuk be fokhagymás olívaolajjal, ha nincs keverjünk ki egy fél deci olívaolajat egy-két gerezd átnyomott fokhagymával kenjük be és mehet az előmelegített sütőbe kb. 30 percre. Állítólag mikróban elkészül 5 perc alatt, de az nekem nincs és nem is lesz.
- Az olaj felét forrósítsuk fel egy serpenyőben és kissé pirítsuk meg a lazac mindkét oldalát – ezen a ponton még nem kell átsülnie, aztán óvatosan tegyük át egy tányérra, a serpenyőt töröljük ki és melegítsük meg benne a vajat. Dobjuk rá a spenótot, sózzuk, borsozzuk. Ha kicsit összeesett, nyomjunk rá két gerezd fokhagymát és keverjük hozzá a mascarponét. Innen közepes lángon két perc és kész.
- Rakjuk át a spenótos keveréket egy tűzálló edénybe, fektessük rá a citromszeleteket meg a lazacot és toljuk a sütőbe 5-8 percre, amíg a hal alaposan átsül.
- Közben törjük össze az édesburgonya húsát, keverjük ki a tejjel és egy kis rozmaringgal, finoman sózzuk.
Tálaljuk együtt a lazaccal és a krémes spenóttal. Igazi ízbomba, a sós, savanykás és édes íz harmóniája.