-Talált receptek saját képességeimre igazítva -

Csavar a fazékban

Csavar a fazékban

Polak, Węgier, dwa bratanki - a híres Zurek leves kicsit magyarosítva

2021. január 13. - Csavarkonyha

20200119_124704.jpgZurek lengyel leves, a nagy kedvenc! Lengyel-magyar barátság jegyében

Lengyel kiránduláson szerettem ebbe a levesbe, amit itthon is készítek. Lengyelbolt.hu van a segítségemre!

A rozskovászhoz, elvileg,mert még soha nem így csináltam:

3 evőkanál rozsliszt

1 szelet rozskenyér

1 db babérlevél

2 gerezd fokhagyma

3 dl felforralt langyosra hűtött víz

"Kimérem a rozslisztet, a vizet felforralom és kihűtöm. Egy szelet kenyeret több darabkára vágok. A fokhagymát lepréselem. A rozsliszthez adom a vizet, a zúzott fokhagymát és a babért. Egy 7 dl-es csavaros üvegbe teszem, tetejére ráteszem a kenyérdarabkákat. Összerázom és radiátor mellé langyos helyre teszem. 4 napig!!! langyos helyen érlelődik az üvegben, majd a kenyérdarabokat ledobom róla. A kovászt félre teszem."

Ezt a részt teljesen másoltam, mert nem vagyok profi, de kívánós. 4 napra előre sohasem tudom mit szeretnék főzni, ezért már Lengyelországban és a lengyelbolt.hu-n keresztül is vettem üveges zurek koncentrátumot, azt használom!

 Akkor pedig a leves

0,5 kg fehér kolbász

4 db főtt tojás

1 db sárgarépa

1 db zöldség

1 evőkanál olaj

1 db vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

0.5 kg krumpli

1 szál zellerzöld

2 db húsleveskocka és víz, vagy alaplé 

8-10 db feketebors, ha kisgyerek van, inkább őrölt, nem szeretnek ráharapni....

2 db szegfűbors 

1 teáskanál majoránna

1 teáskanál tárkony

1 evőkanál liszt

1 dl főzőtejszín

ízlés szerint só

és vagy a kovász, vagy a koncentrátum.

A hagymát felkockázva futtatjuk az olajon, hozzádobjuk a karikára vágott sárgarépát és a fehérrépát, rányomjuk a fokhagymát és kicsi pirítás után felöntjük alaplével. Ízesítjük a fűszerekkel és a zellerzölddel,  aztán közepes lángon főni hagyjuk. Közben a krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk. Aztán jön egy kis magyarítás. A kolbászt felkarikázom, ezt a lengyelek általában nem teszik, valamint SZENTSÉGTÖRÉS!, ha nincs fehér kolbász éppen, jófajta magyar debreceni megy bele, mint a fotón. Talán nem kövez meg érte senki, de így is nagyon finom. Még egy csavar, a lengyelek kiveszik belőle a zöldségeket, én nem teszem, komplexebb szerintem.

De vissza a leveshez. Ha a répa már majdnem puha, megy bele a kolbász és a krumpli, hozzáöntjük a kovászt (vagyis hát a koncentrátumot), újra felforraljuk, a tejszínt a liszttel és egy kis forró levessel kikeverjük és behabarjuk a levest, egyet rottyan és kész.

Félbevágott főtt tojással tálalva az igazi.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhacsavar.blog.hu/api/trackback/id/tr6116385456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása