Zurek lengyel leves, a nagy kedvenc! Lengyel-magyar barátság jegyében
Lengyel kiránduláson szerettem ebbe a levesbe, amit itthon is készítek. Lengyelbolt.hu van a segítségemre!
A rozskovászhoz, elvileg,mert még soha nem így csináltam:
3 evőkanál rozsliszt
1 szelet rozskenyér
1 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma
3 dl felforralt langyosra hűtött víz
"Kimérem a rozslisztet, a vizet felforralom és kihűtöm. Egy szelet kenyeret több darabkára vágok. A fokhagymát lepréselem. A rozsliszthez adom a vizet, a zúzott fokhagymát és a babért. Egy 7 dl-es csavaros üvegbe teszem, tetejére ráteszem a kenyérdarabkákat. Összerázom és radiátor mellé langyos helyre teszem. 4 napig!!! langyos helyen érlelődik az üvegben, majd a kenyérdarabokat ledobom róla. A kovászt félre teszem."
Ezt a részt teljesen másoltam, mert nem vagyok profi, de kívánós. 4 napra előre sohasem tudom mit szeretnék főzni, ezért már Lengyelországban és a lengyelbolt.hu-n keresztül is vettem üveges zurek koncentrátumot, azt használom!
Akkor pedig a leves
0,5 kg fehér kolbász
4 db főtt tojás
1 db sárgarépa
1 db zöldség
1 evőkanál olaj
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
0.5 kg krumpli
1 szál zellerzöld
2 db húsleveskocka és víz, vagy alaplé
8-10 db feketebors, ha kisgyerek van, inkább őrölt, nem szeretnek ráharapni....
2 db szegfűbors
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál tárkony
1 evőkanál liszt
1 dl főzőtejszín
ízlés szerint só
és vagy a kovász, vagy a koncentrátum.
A hagymát felkockázva futtatjuk az olajon, hozzádobjuk a karikára vágott sárgarépát és a fehérrépát, rányomjuk a fokhagymát és kicsi pirítás után felöntjük alaplével. Ízesítjük a fűszerekkel és a zellerzölddel, aztán közepes lángon főni hagyjuk. Közben a krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk. Aztán jön egy kis magyarítás. A kolbászt felkarikázom, ezt a lengyelek általában nem teszik, valamint SZENTSÉGTÖRÉS!, ha nincs fehér kolbász éppen, jófajta magyar debreceni megy bele, mint a fotón. Talán nem kövez meg érte senki, de így is nagyon finom. Még egy csavar, a lengyelek kiveszik belőle a zöldségeket, én nem teszem, komplexebb szerintem.
De vissza a leveshez. Ha a répa már majdnem puha, megy bele a kolbász és a krumpli, hozzáöntjük a kovászt (vagyis hát a koncentrátumot), újra felforraljuk, a tejszínt a liszttel és egy kis forró levessel kikeverjük és behabarjuk a levest, egyet rottyan és kész.
Félbevágott főtt tojással tálalva az igazi.